Aeg kala lĂŒpsta? KĂ€es on see lĂŒhike hetk aastast, mil vikerforellid on lĂŒpsmiseks valmis! Toetades kala pead ja keha pĂ”lvele, masseeritakse pöidla ja kahe sĂ”rmega kala kĂ”htu ettepoole suunatud liigutusega, et marjaterad vĂ€lja pigistada, justkui ĂŒritaks viimast hambapastat tuubist kĂ€tte saada. Kuldne pĂ€ikesekarva kalamari voolab kalast vĂ€lja, ĂŒhele massaaĆŸile jĂ€rgneb teine koos marjaterade lĂ”putuna nĂ€iva pritsimisega Ă€mbrisse…
Keskmiselt toodab kala marja 20% oma kehakaalust. 1kg kaaluv kala annab 200g marja, samas kui vanemad 5kg kalad annavad isegi kuni 1kg marja. MĂ”nikord, peamiselt sugukalade puhul, kasutatakse kala lĂ”dvestamiseks enne lĂŒpsi nelgiĂ”li, kuid kuna praktikas on suremus kogu protsessi ka loomulikuna hoides tĂŒhine, pole see laialt levinud. PĂ€rast masseerimist suunatakse kalad taastumispaaki ja tagasi kasvatusse. Kalamari töödeldakse kohapeal vĂ”i mĂŒĂŒakse nn. marjakotikestes vĂ€rskelt.
Forellimarja esimene saak annab maheda, kaunilt pehme koorega pisikese marjatera. Kudemisaja edenedes muutub mari kĂ”vemaks, olles mingil hetkel perfektne ja jĂ”udes kudemisaja lĂ”puks suhteliselt tugeva teraja konsistentsini. Oma parimas konsistentsis on (kasvatus)mari enne jĂ”ule, sest kalakasvatajad on aretanud ja rihtinud oma kalad selliselt, et mari just siis kenasti valmis saaks. Looduses koeb vikerforell aprilli lĂ”pus â mai alguses.
Kuna saagikoristus kestab vaid 4-6 nĂ€dalat aastas (nov-dets), sĂŒgavkĂŒlmutatakse suurem osa marjast. Selliselt saame pakkuda kalamarja pikema perioodi jooksul, peaaegu aastaringselt, sĂ€ilitades marja kĂ”rge kvaliteedi.
Novembri keskpaigast on sellesĂŒgisene vĂ€rske forellimari kilohinnaga 59 eurot Mati Kalapoes saadaval. Hea teada, kui aastalĂ”pu pidulaua menĂŒĂŒd koostad!